Något vi människor är bra på är konsumtion.Något vi tyvärr är mindre bra på är att återvinna vårt elektroniska avfall – eller avfall över lag om man nu ska se till helheten. 

Återvinning symbol miljövänligtJämfört med många andra länder är Sverige ett bra land när det kommer till källsortering och återvinner. Men ser man till vad man kan göra så har vi en lång bit kvar, och borde verkligen inte klappa oss på axeln. Ständigt så blir vi människor mer tekniska och nya lösningar och produkter föds, se bara på http://www.batteriexperten.com hur många olika typer av batterier det finns. och visst är det härligt. Men det gäller att man även tar sitt ansvar att gå med sina gamla och slutkörda produkter när de sjunger på sista versen och inte bara lägger dem på hyllan – eller i värsta fall kastar dem i de vanliga soporna. Sr.se skriver om att vi är otroligt dåliga på att ta hand om vårt elektroniska avfall, något som kan stå oss dyrt.

Majoriteten av avfallen tas inte omhand

Det är rapporter från bland annat Interpol och flera andra internationella forskningsrapporter som visar att vi i Europa är mycket dåliga på att ta hand om vår elektronik på ett korrekt sätt. Rapporten visar att ungefär en tredjedel av Europas elektroniska avfall till återvinning, läs mer här. Att inte ta hand om sitt avfall, speciellt nu när produkterna blir allt mer elektroniska och vi lever och konsumerar på ett helt nytt sätt gör att man måste ställa sig frågan hur mycket världen orkar bära? Faktum är att vi redan lever på överskott fram till årsskiftet och bara det bör ge oss en tankeställare. Att teknikföretaget Apple nu går nu med att de återvinner även elektronik från andra företag visar på ett stort steg i rätt riktning, läs mer här. Ja, det finns mycket som företag kan göra – men det finns även mycket för dig som privatperson.

  • Tänk innan du handlar för att inte överkonsumera
  • Tänk långsiktigt
  • Försök handla med tanke på hela kedjan – från produktion till förpackning
  • Källsortera och återvinn så mycket – och så bra, som möjligt
  • Bli en förespråkare för att fler måste börja ta hand om vår planet och dra sitt strå till stacken.