Vet du vad Internet of Things är för något? Det kallas även för sakernas internet på svenska och handlar kort och gott om uppkopplade prylar som samlar in data som sedan kan användas till att förbättra användarupplevelsen. Spännande va?

Ja, sakernas internet är det nya stora alla pratar om. Och inte konstigt det egentligen. Det finns till och med en valuta knuten kring detta, som går att köpa och sälja precis som andra kryptovalutor. Den heter iota och är en likt IoT datadrivet på det sätt att det är möjligt för företag att köpa data med iota och använda datan till olika typer av analyser, för att just förbättra produkter och användarupplevelsen.

Sakernas internet samlar in data med sensorer och uppkoppling

Mobil.se förklaras Internet of Things, eller sakernas internet med att när fler och fler saker får en internetuppkoppling så uppstår nya möjligheter. Såklart är mobilen en central del i det hela, det är bland annat med denna som fjärrkontroll du kan styra dina uppkopplade saker, eller mäta av datan som genereras av sensorer knutna till dessa saker. Det kan vara smarta klockor och fitbits, självkörande bilar, spårbara paket, fjärrstyrning för värme, belysning och tvättmaskiner som känner av när det är billigast att tvätta. Och så vidare.

Snart kommer även kläder att kunna ha en uppkoppling, tänk en tröja som hela tiden mäter av din temperatur och temperaturen ute, skickar signaler till din mobil och blir varmare eller svalare när du själv vill det. Smart va? Tingen är, som det skrivs här, inte längre passiva objekt som du själv behöver hålla reda på, de kan agera självständigt med hjälp av sin uppkoppling och prestanda. Det är trots allt fortfarande sensorerna som krävs på tingen, för att dessa ska kunna samla in den information som krävs för att kunna justera, agera eller informera.