Populariteten för e-handel har som förutspått ökat men har nu också nått rekordhöga siffror. Både intresset för att handla och att sälja på Internet har gått upp och med det så kommer också andra delar. Bland annat ett säkrare system för både kund och företag för att göra affärer men också fler bluffmakare som försöker lura folk som är godtrogna.

Trots det är vi svenskar ganska duktiga på att hålla oss från att bli lurade. Och när vi handlar så gör vi det från välkända affärer med bra system som gör handeln säkrare. De flesta företag använder system från företag som www.vaimo.se. Vi handlar dessutom mest elektronik och prylar, dock börjar fritid och sport öka i sin handel också.

Hemelektronik och böcker har länge legat i topp, men de senaste månaderna har sport/fritid och möbler/heminredning gått fram med stormsteg med ett plus på 29 respektive 20 procent. Och skor, som få trodde skulle bli en succé på nätet. – I USA tog det femton år för e-handeln att nå nio procent av den totala detaljhandelsomsättningen. Men det tog bara ett år att gå från nio till elva procent, berättar Svensk distanshandels vd Jonas Ogvall.

För-och nackdelar med distanshandel

Det finns klara för-och nackdelar med att handla på distans. Fördelarna är att vi kan sitta hemma i lugn och ro och beställa hem utan att behöva ta oss ut. Det är dessutom ett snabbt och smidigt val. Klara nackdelar är självfallet alla skojare där ute. Men även risken med att handla på kredit och faktura kan göra att vi överdriver handlandet. All sorts handel kräver eftertanke.