Den digitala världen är oerhört sårbar. Närsomhelst, oavsett tid på dygnet, kan en oväntad datorkrasch ske och då är allting vad man har gjort gått förlorat, om man inte gjort en bra back-up såklart. Men även om man har glömt det så finns faktiskt en god lösning på problemet.

Lämnar man in sin dator hos en bra datorfirma finns chansen och förhoppningarna att datorn kan gå att rädda, åtminstone den ena eller bägge hårddiskarna. Tar man sig bara till en bra firma, som exempelvis Soondata i Tyresö (www.soondata.eu), kan man få datorn räddad eller i alla fall att ens viktiga dokument går från raderade till tillbaka igen. För att skydda sin dator mot att drabbas av krascher kan man göra vissa åtgärder:

  • Se till att dammsuga kring datorn ofta, eftersom damm kan proppa igen datorn.
  • Aldrig överbelasta datorn till max.
  • Ha ett bra antivirusprogram på datorn.
  • Se till att alla komponenter på datorn verkligen fungerar som de ska.
  • Alltid spara ned dokument, musik, bilder och filmer på datorn på någon sorts back-up, exempelvis på nätet.

HårddiskarDet finns många olika sätt att rädda dokument etc. innan en krasch sker. Det enklaste är att köpa USB-minnen och lägga över dokumenten på sådana. Har man mycket dokument, eller stora filer som tar mycket plats, kan det istället vara värt att införskaffa en extern hårddisk som kopplas in i datorn. Där kan man med jämna mellanrum fylla på med filer. Det är kanske däremot inte så vanligt att man sparar ned större filer som spelfiler eller installerade program. Det är därför det är viktigt att få hjälp med sin dator om den kraschar, så att inga program går förlorade!