telefonkö, kundtjänst, väntetid.Många företag och myndigheter har kundtjänster som inte lever upp till kunders förväntningar. Detta sänker såklart förtroendet för dessa verksamheter och det behövs en större satsning på kundbemötande och service för att leverera enligt förväntningar och krav.

Många kundtjänster har visat sig vara under all kritik, och många av dessa tillhör giganter som myndigheter, banker och storföretag.

Gäller att satsa på sin kundtjänst

Ett första steg för att möta kunders behov och krav tas av de verksamheter som har investerat i en telefonväxel. Men det slutar inte där, man måste också se till att man kopplar rätt, har tillräckligt med kundtjänstarbetare och handläggare för att de som ringer inte ska hamna i milslånga köer och ge rätt hjälp. I Dagens Industri står det att kundernas förtroende för flera svenska storbanker har minskat, bland annat på grund av deras dåliga service och bemötande. Detta något som varken bådar gott för bankerna, eller för kunderna.

Myndigheters telefonkö

På grund av många klagomål kring och ständiga kötider har tidningen Metro testringt till flera myndigheter för att själva känna på hur långa telefonköerna faktiskt ofta är. Resultatet för testet var varierande, men den myndighet med längst väntetid var överlägset Försäkringskassan, där man i vissa fall fick vänta i ungefär en timme för att få tala med en handläggare. Även Göteborgsposten har gjort ett liknande test, där de testade att ringa till både myndigheter och företag i landet. Där var också de köerna varierande och även i detta test hade Försäkringskassan längst väntetid. Men det är inte bara kötiden som har inverkan på servicen och kundernas upplevelse av företaget eller myndigheten.

”Men väntetidens längd är i sig inte det enda viktiga – alla som stått länge i kö vet hur frustrerande det är att höra signalerna ringa utan att ha en aning om när man ska komma fram”, skriver Göteborgsposten.